Perakende ve Pazarlama Alanı

Pazarlama ve Perakende alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.   ""

Pazarlama ve Perakende Alanı

Alanın Amacı

Satış Elemanlığı

İş organizasyonu yapan, satış öncesi hazırlık yapan, müşterilerle görüşerek satış işlemlerini takip eden, satış sonrası işlemleri kontrol eden, bir sonraki güne hazırlık yapan nitelikli kişidir.

Görevleri

1-İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uymak.
2-İş organizasyonu yapmak.
3-İşletmenin ihtiyacı olan mal ve hizmetin piyasa araştırmasını yapmak.
4-İşletmeye alınan ürünlerin depoya teslim edilmesini sağlamak.
5-İhtiyaçlar ve stoklar konusunda bilgi almak.

Meslek Elemanında Aranan Özellikler

1-Özgüvene sahip olmak.
2-Piyasa araştırması yapma yeteneğine sahip olmak.
3-Satın alacağı mal ve hizmetlerin uygun olanını bulabilme yeteneğine sahip olmak.
4-Temsil yeteneğine sahip olmak.
5-Türkçeyi iyi konuşabilmek.
6-Sabırlı olmak.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Bu mesleklerde çalışan kişiler işletmenin faaliyet gösterdiği çeşitli bölgelerde bulunan ofislerde sabit, açık mekânlarda aktif olarak çalışabilecekleri gibi bölgeler arası seyahatlerde otomobil kullanmaları gerekmektedir. Çalışma ortamında sürekli insanlarla diyalog hâlinde olacaklarından, insan sevgisi, diyalog, hoşgörü ve sabırlı olmak gibi kişilik özelliklerine sahip olunması gerekir, ayrıca bilgisayar, faks, telefon gibi araçları kullanabilmelidirler.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Meslek eğitimi lise düzeyinde Anadolu Meslek Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar Meslek Yüksek Okullarının ilgili bölümlerine yeterli puanı almaları halinde geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Lise eğitiminden sonra ÖSYM´nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.

Yayın: 14.05.2013 - Güncelleme: 21.10.2017 13:54 - Görüntülenme: 2816